Tuesday, September 25, 2012

tegurlah dengan cara yang berhemah =)

Entri kali ni ak nk cite sikit pasal teguran. Oke. Pernah x korg rase kecik ati bila ade yg menegur korg dgn care yg kasar ataupon dlm keadaan marah .Ye. mungkin salah kite yg m'buatkan someone tu marah tp tukang m'beri teguran tu should used a better way in giving an advices. So, kita pon x la rasa kita ni wat salah tahap yg melampau sgt. Msti rse kecik ati giler klu slh yg kita wat tu x besar mne pon tp kne marah bagai nk rakkkk. 

Rasulullah s.a.w bersabda,
‘‘Percakapan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, dia harus bercakap dan apabila ia boleh mendatangkan keburukan, maka dia hendaklah tidak melafazkannya. Sesungguhnya hati orang yang bodoh berada di mulut, ia berbicara sesuai apa sahaja yang dia mahukan’’.


 ade 3 faktor yg digariskan oleh Islam bila nk beri teguran..

  • yg pertama, x merendahkan ego org yg ditegur
  • yg kedua, mencari waktu yg tepat
  • yg ketiga, memahami kedudukan org yg ditegur

p/s : sblm nk tegur org tu eloknya tenangkn diri dlu..jgn terlalu dikuasai oleh emosi tu ye..ble dah tenang..teguran yg   diberikan tu org sng nk terima sbb dlm keadaan yg tenang dan terkawal tnpa melibatkan ape-ape emosi..selamat beramal.. =)




~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Friday, September 21, 2012

cuti yg membosankan.. :(

bru cuti bpe ari da bosan dok uma..
bkn bosan ape..
sbb bosan x dpt jln..
ak ni bkn kaki lekat kt uma..
ade peluang je nk kuar jln..
tgh x b'duit 1 halnye..
kete lak rosak..
mmg xde nk b'jalan ke mna2 la cmtu..
naseb baek ade dak kecik ni kt uma..
ley gak maen n die..
bdak kecik sorg tu klu dpt ckp kalah org besar..
ade je bnde die nk ckp..
mulut cm org tua..
aissshhhh..
love u budak kecik pipi tembam!!..








~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Monday, September 17, 2012

i'm new here :)

first of all..
i'm new here..
b4 this i already have a blog acc but then  i forgot da password..
and now i created a new one..
huhuhu..
mybe my blog will be a bit messy but insyaallah i'll try to make it better..
so..enjoy reading my blog yaah.. :)



~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT @ hasil penulisan dari hati SITI AQILAH