Tuesday, December 25, 2012

SaYaNg MaK!

assalamualaikum..

lame jugak x update blog ni..da bersarang dah..huhu..lame x menulis tu sbb sibuk..sem ni tersangat la sibuk dgn assignment, quiz, n event ape sume..tp alhamdulillah sume dah settle..skang ni tggu nk final je..hrp2 blh buat la final nnt..insyaallah..amin..skang ni tgh bercuti kt umah sbb mak masuk hospital utk kali kedua..aritu da operate utk buang batu kt pundi kencing tu tp yg ni kali kedua kt buah pinggang plak..kesian tgk mak sakit mcm tu..muntah2 semua..apepon adk doakan mak cpt sembuh..tlg doakan mak sy jugak ye kwn2..

sy sayang mak sy sgt2!



#dok umah smpi 3hb ni..bestnye!.. :) #

~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Friday, November 2, 2012

SaLaM JuMaAt

KaDaNg ALLAH SeMbUnYiKaN mAtAhArI, 
DIa DaTaNgKaN hUjAn DaN pEtIr,
KiTa TeRtAnYa Ke MaNa HiLaNgNya MaTaHaRi,
RuPa-RuPaNyA ALLAH nAk HaDiAhKaN kItA PeLaNgi.


Hari jumaat ni penghulu segala hari..so, nk memotivasikan diri ni sikit la pg2 jumaat ni..bce x perumpaan kt atas tu..ada matahari, hujan, petir dan pelangi kn..mcm ape yg kte tau, hujan n petir tu blh diibaratkn sebagai satu cbrn dan halangan yg perlu kte tempuhi sblm munculnya pelangi..pelangi tu kn ke cantik..antara salah satu ciptaan ALLAH yg plg cntik kt dunia ni..maksudnya kt sini..Allah akan timpakn kpd hambaNya pelbagai jenis ujian dan dugaan samaada ujian yg kecil atau besar..ALLAH sbnrnye nk lihat ketakwaan pd diri setiap hambaNya..pd hambaNya yg sabar menjalani setiap dugaan tu DIA akan bg reward atau pon pelangi td tu..mknanya ada la ganjaran yg akn diberikan kpd setiap hambaNya yg sabar hadapi segala ujian tu sume..DIA bkn sje2 nk duga..ada hikmah  disebalik semua dugaan tu..teringat plak ayt sorg member ni.. 

"TuHaN TaK PeRnAh SaLaH DaLaM MeNeNtUkAn TaKdIr HiDuP KiTa, 
CuMa HaMbA YaNg HeBaT AkAn DiBeRiKaN UjIaN YaNg HeBaT. "

klu setiap ape yg kte lakukan tu ade je rintangannye, jgn mengeluh..jgn putus ase..sbb ALLAH plg x suke dgr keluhan hambaNya..so, just pk yg ALLAH timpakan segala kesusahan kt kite sbb DIA sygkn kita..kdg ALLAH duga sbb mgkin kte da t'sasar jauh dr jlnnya..DIA rindu nk dgr kte menangis dan meminta dariNya.. :)


p/s : semoga hari-hari yang akn kita lalui dirahmati olehNya..amin.. 






~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Tuesday, September 25, 2012

tegurlah dengan cara yang berhemah =)

Entri kali ni ak nk cite sikit pasal teguran. Oke. Pernah x korg rase kecik ati bila ade yg menegur korg dgn care yg kasar ataupon dlm keadaan marah .Ye. mungkin salah kite yg m'buatkan someone tu marah tp tukang m'beri teguran tu should used a better way in giving an advices. So, kita pon x la rasa kita ni wat salah tahap yg melampau sgt. Msti rse kecik ati giler klu slh yg kita wat tu x besar mne pon tp kne marah bagai nk rakkkk. 

Rasulullah s.a.w bersabda,
‘‘Percakapan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, dia harus bercakap dan apabila ia boleh mendatangkan keburukan, maka dia hendaklah tidak melafazkannya. Sesungguhnya hati orang yang bodoh berada di mulut, ia berbicara sesuai apa sahaja yang dia mahukan’’.


 ade 3 faktor yg digariskan oleh Islam bila nk beri teguran..

  • yg pertama, x merendahkan ego org yg ditegur
  • yg kedua, mencari waktu yg tepat
  • yg ketiga, memahami kedudukan org yg ditegur

p/s : sblm nk tegur org tu eloknya tenangkn diri dlu..jgn terlalu dikuasai oleh emosi tu ye..ble dah tenang..teguran yg   diberikan tu org sng nk terima sbb dlm keadaan yg tenang dan terkawal tnpa melibatkan ape-ape emosi..selamat beramal.. =)




~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Friday, September 21, 2012

cuti yg membosankan.. :(

bru cuti bpe ari da bosan dok uma..
bkn bosan ape..
sbb bosan x dpt jln..
ak ni bkn kaki lekat kt uma..
ade peluang je nk kuar jln..
tgh x b'duit 1 halnye..
kete lak rosak..
mmg xde nk b'jalan ke mna2 la cmtu..
naseb baek ade dak kecik ni kt uma..
ley gak maen n die..
bdak kecik sorg tu klu dpt ckp kalah org besar..
ade je bnde die nk ckp..
mulut cm org tua..
aissshhhh..
love u budak kecik pipi tembam!!..








~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Monday, September 17, 2012

i'm new here :)

first of all..
i'm new here..
b4 this i already have a blog acc but then  i forgot da password..
and now i created a new one..
huhuhu..
mybe my blog will be a bit messy but insyaallah i'll try to make it better..
so..enjoy reading my blog yaah.. :)



~ sHaRiNg iS CaRiNg ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT @ hasil penulisan dari hati SITI AQILAH